Administrație Publică

Bătălii istorice, uniforme de epocă și focuri de arme, la Sinaia

august 20, 2014

Primăria Orașului Sinaia în parteneriat cu Asociația Tradiția Militară, organizează la sfârșitul acestei săptămâni, la Sinaia, evenimentul „Crucea Eroilor”. Ajuns la cea de-a V-a ediție, evenimentul  se anunță un adevărat spectacol datorită reconstiturii, în Parcul Dimitrie Ghica, a bătăliilor istorice purtate de armatele Antantei pe linia Carpaților, în Primul Război Mondial. Uniformele de epocă, armele și muniția de manevră vor face, ca în fiecare an, deliciul spectatorilor.

Afis CE 2014_Sinaia_V3Sâmbăta, 23 august, începând cu ora 16.30 în Parcul Dimitrie Ghica se va desfășura reconstituirea bătăliilor istorice purtate în Primul Război Mondial de către trupele române și cele ale Puterilor Centrale. Cei 45 de participanți vor purta uniforme de epocă, exact ca cele de acum 100 de ani. Se vor folosi baionete si arme identice cu cele din Primul Război Mondial și muniție de manevră.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial. Participarea trupelor românești, din anul 1916, a determinat unitatea teritorială a țării noastre. România de azi o datorăm celor care au murit pe fronturile de luptă din toată țara. Datoria noastră minimă față de sacrificiul lor este să ne prețuim prezentul și să luptăm pentru crearea unui viitor mai bun. Mă bucur că, pentru al cincelea an consecutiv, Sinaia își amintește trecutul și își onorează eroii, printr-un eveniment spectaculos și deosebit, care are puterea de a ne transpune în alte vremuri. Sper ca și de această dată sa avem parte de vreme bună și de un public numeros”,  a spus Vlad Oprea, Primarul Orașului Sinaia.

Începând cu ora 17.30 evenimentul se va muta la Cimitirul Eroilor, aflat în vecinătatea Parcului, pentru un moment de comemorare al eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Aici va ava loc o paradă militară pe muzică de fanfară, se vor trage salve de onoare, se vor depune coroane de flori la mormintele soldaților, se va intona imnul României și cel al Uniunii Europene și se va ține o slujbă religioasă în memoria celor căzuți pentru reîntregirea țării.

D2ov2XPParticipanții vor porni apoi în marș spre Primăria Orașului Sinaia unde va avea loc un nou moment militar, marcat cu salve de onoare.

Duminică, 24 august, de la ora 10.00 în centrul orașului Sinaia se va desfășura o paradă militara urmată de demonstrații în Parcul Dimitrie Ghica. De la ora 13.00 manifestațiile istorico-militare se vor muta la Peleș, unde va avea loc schimbarea de gardă.

Last modified: aprilie 12, 2021

Comments are closed.