Administrație Publică

Inaugurarea Piațetei „Vulturii Libertății” în cinstea eroilor americani

aprilie 1, 2015

Vineri, 3 aprilie 2015, la ora 12,00 Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea va inaugura Piațeta “Vulturii Libertății” alături de Atașatul Apărării Statelor Unite ale Americii în România, Colonel Paul T. Matier și în prezența Ambasadorului Olandei la București, Domnul Matthijs van Bonzel.

„Libertatea se câștigă greu, iar lupta pentru menținerea ei nu se încheie niciodată. Am învățat această lecție din propria experiență cu fiecare atac la care a fost supus orașul nostru. Nu este ușor să menții în România valorile democratice. Deseori te lovești de interese personale, de grupuri de influență și structuri administrative învechite. Văd în această Piațetă, un exemplu clar de luptă pentru libertate, în toate formele ei de exprimare.” a spus Vlad Oprea, Primarul orașului Sinaia.

1G5A3164Piațeta “Vulturii Libertății” este amenajată în memoria jertfei eroice a militarilor americani și în cinstea legăturilor istorice de prietenie, existente între poporul român și cel american. Cu această ocazie va fi dezvelită o placă comemorativă.

Piațeta este situată în apropierea intrării spre Castelul Peleș (sensul giratoriu de la intersecția Bd. Carol I cu Bd. Ferdinand și str. 13 Septembrie).

Monumentul, primul ridicat în onoarea militarilor americani, a fost inaugurat la Sinaia în 1999, iar anul acesta a fost mutat de la periferia Cimitirului Eroilor în actuala locație.
Inscripție monument: “În memoria celor 378 de militari americani căzuți la datorie în România în timpul celui de-al doilea război mondial pentru libertatea Europei și gloria Statelor Unite Ale Americii. Jertfa lor eroică o vom păstra veșnic în amintire iar gândurile noastre pioase și pline de admirație le vor însoți mereu călătoria pe nesfârșitele drumuri ale eternității.”
Circulația rutieră va fi restricționată în intervalul orar 11,30 – 13,00 pe porțiunea de drum Bd. Carol I (de la sensul giratoriu de lângă Casino Sinaia, stația Petrom) pe întreg Bd. Ferdinand, până la ieșirea din Sinaia spre Brașov. Circulația va fi deviată pe variantă, respectiv pe DN1.

PROGRAM EVENIMENT
12:00 – Prezentare Onor militar Batalionul 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi” Predeal, Detașament Jandarmi Sinaia
12:02 – Intonare imnurilor SUA și România
12:05 – Dezvelire placă comemorativă
12:07 – Speech-uri
12:15 – Depunere de coroane
12:20 – Defilare gardă de onoare

Last modified: mai 17, 2021

One Response to " Inaugurarea Piațetei „Vulturii Libertății” în cinstea eroilor americani "

  1. […] „Libertatea se câștigă greu, iar lupta pentru menținerea ei nu se încheie niciodată. Am învățat această lecție din propria experiență cu fiecare atac la care a fost supus orașul nostru. Nu este ușor să menții în România valorile democratice. Deseori te lovești de interese personale, de grupuri de influență și structuri administrative învechite. Văd în această Piațetă, un exemplu clar de luptă pentru libertate, în toate formele ei de exprimare.” https://www.primaria-sinaia.ro/2015/04/01/inaugurarea-piatetei-vulturii-libertatii-in-cinstea-eroilor… […]