Administrație Publică

Sinaia a câștigat Marele Premiu în competiția “Orașul Reciclării – 2015”!

octombrie 8, 2015

Un premiu datorat, înainte de toate, locuitorilor acestui oraș care au conștientizat că o imagine frumoasă este cea a curățeniei! Marele Premiu obținut de orașul Sinaia constă în amenajarea unui parc tematic, în valoare de 12.000 de euro.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015 s-a desfășurat cea de-a treia ediție a competiției naționale „Orașu1G5A9639l Reciclării”. Proiectul a avut ca obiectiv implicarea și mobilizarea comunităților locale în colectarea separată a deșeurilor menajere. Dintre cele 46 de oraşe şi municipii participante anul acesta la competiţie amintim: Braşov, Arad, Brăila, Bucureşti (Sectoarele 1 şi 6), Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Câmpina, Deva, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Tulcea şi Vaslui.

“La debutul acestei competiţii spuneam că, prin această campanie Sinaia poate deveni cel mai civilizat şi curat oraş din România doar cu implicarea şi ajutorul locuitorilor săi. Sunt foarte mândru de câştigarea acestui premiu şi sper ca împreună să facem tot ceea ce este necesar pentru ca, în oraşul nostru, colectarea selectivă să devină o prioritate şi un exemplu de bună practică. Felicit iniţiativa organizatorilor, mulţumesc locuitorilor oraşului, voluntarilor, echipei din Primăria Sinaia şi Grupului de Salubritate Urbană. Voi face tot posibilul ca, în viitor, Sinaia să rămână în topul oraşelor cu o colectare responsabilă a deşeurilor.” a spus primarul Vlad Oprea.

Concursul, pas cu pas1G5A9518

Competiția este organizată anual de către Eco-Rom Ambalaje sub patronajul Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și a Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice. Prin această inițiativă este urmărită creșterea participării populației la serviciile de depozitarea selectivă a deșeurilor de ambalaje, dar și îmbunătățirea performanței serviciului de colectare separată.

Timp de 6 luni (între 1 ianuarie – 30 iunie 2015), Sinaia a demonstrat că deţine cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje din cele 46 de municipii şi oraşe participante. Criteriile care au stat la baza evaluării, conform regulamentului competiției, au fost: calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate: verde pentru sticlă, albastru pentru hârtie, galben pentru plastic; aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere), cantitatea de resturi colectate separat per locuitor și campaniile de conștientizare a populației cu privire la importanţa depozitării separate a deşeurilor de ambalaje.
Pe parcursul competiției, în Sinaia au fost colectate separat 72.240 de kg de deșeuri de ambalaje, dintre care 9.460 kg de plastic, 32.740 de kg de hârtie-carton și 30.040 de kg de sticlă. Prin acest proiect toți locuitorii orașului Sinaia au putut afla despre importanța reciclării, având la dispoziție 80 de containere colorate pentru separarea deșeurilor de ambalaje. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării Primăriei Sinaia și a operatorului de salubritate SC Grup Salubrizare Urbană SA. Colectarea separată a debutat în Sinaia încă din anul 2012.

Verde Crud…câștigător!

Rezultatul care a propulsat orașul pe prima treaptă a podiumului este datorat și campaniei “Verde Crud”, una prin1G5A9649 care zeci de voluntari ies din case, în fiecare primăvară, pentru a curăța stațiunea de gunoaie, dar și de… nesimțirea celor care uită de cei șapte ani de-acasă. Anul acesta, acțiunea de ecologizare s-a desfășurat în perioada 23 martie – 10 aprilie. În acest interval, aproximativ 150 de tineri cu vârste cuprinse între 11 și 37 de ani au ignorat condițiile meteo, nu tocmai favorabile, și au curățat orașul Sinaia de aproximativ 500 de saci plini de gunoaie. Efortul lor care a “cântărit” greu la cantitatea de deșeuri luată în calcul pentru concurs, a fost completat de acțiunea continuă a sinăienilor de a colecta selectiv deșeurile. Mulţumim pe această cale tuturor voluntarilor sinăieni dar şi Asociaţiei Tinserv Sinaia, pentru sprijinul substanţial acordat în campaniile de ecologizare.

Competiție fără perdanți

Locul al II-lea în competiţie a fost obţinut de municipiul Mediaş, care a câştigat pentru elevii claselor a III-a oportunitatea de a învăța într-un mod dinamic și creativ despre importanța colectării separate prin programul educațional “Laboratorul Verde al Reciclării”.
Câmpia Turzii s-a clasat pe locul al III-lea, câştigând organizarea unei campanii de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje.
Dar trebuie menționat faptul că este o competiție fără perdanți, este una din care toți cei implicați ies câștigători, alegându-se cu o localitate mai curată și cu o conștientizare mai bună în ceea ce privește acest proces de selectare colectivă.
Concursul “Orașul Reciclării” este organizat de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și a Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice.

Last modified: mai 17, 2021

Comments are closed.