Administrație Publică

“Sinaia – Oraşul elitelor”, o carte-ambasador al valorilor naţionale

august 19, 2015

150 de ani de istorie văzuţi prin ochii unui arhitect

Invitatie_email_nou1Sinaia, oraşul cu cele mai multe monumente de arhitectură pe cap de locuitor din România, va avea începând din luna septembrie a acestui an un “ambasador”! Unul îndrăgostit în mod iremediabil de acest oraş! Scrisă cu sufletul, cartea “Sinaia – Oraşul elitelor” spune povestea extraordinară a devenirii oraşului căruia avea să îi fie atribuit rolul de capitală de vară a României, una dintre destinaţiile favorite ale protipendadei, aflat pe ruta Orient Express-ului, loc de întâlnire a familiilor regale europene şi gazdă a multor premiere de anvergură continentală. Arhitectul Dan Nicolae Manea, autorul cărţii, îşi poartă cu dezinvoltură cititorii, într-o manieră relaxată, în incursiuni spaţio-temporale care le vor schimba acestora iremediabil imaginea despre Sinaia, România, tradiţie, cultură, şi despre personalităţile ce au marcat evoluţia acestora.

Cartea surprinde prin perspectiva inedită pe care o oferă viziunea unui arhitect asupra urbei sale. Autorul scoate la lumină momente memorabile din istoria ultimilor 150 de ani, impresionând prin cumulul de informaţii şi fotografii publicate, multe dintre ele prezentate în premieră, prin pasiunea şi generozitatea cu care împărtăşeşte cititorului valorile perene care au plasat Sinaia pe harta celor mai importante oraşe ale Europei.

Nimic nu mai este la fel după ce citeşti această carte! Arhitectura coboară în stradă, oraşul respiră poveştile figurilor proeminente ce i-au marcat existenţa, iar cititorul se simte mândru că este român. Cartea joacă rolul unui ambasador cu alură de avocat! Un avocat al conservării valorilor şi elementelor de unicitate care fac diferenţa. Pare că tot ce a avut România remarcabil şi-a găsit expresie în Sinaia: de la Casa Regală până la cele mai importante figuri ale vieţii economice şi culturale româneşti. Cu un farmec aparte, păstrând intact parfumul vremurilor la care face referire, cititorului i se relevează perspective inedite şi contribuţii esenţiale la valorile universale ale umanităţii.

Deţinătoare a mai multor premiere naţionale şi europene, curtată de elite, Sinaia s-a aflat mereu înaintea vremurilor pe care le trăia. O carte despre Sinaia trebuia scrisă şi o discuţie serioasă pe acest subiect trebuia să aibă loc. „Nu poţi preţui, dacă nu cunoşti”, spune autorul său, arhitectul Dan Nicolae Manea. Cunoaşterea acestui oraş, răsărit în mod miraculos, poate fi nu doar o lecţie pe care ne-o predau mari personalităţi şi pe care au scris-o cei mai mari arhitecţi români, dar şi prima treaptă către înţelegerea unui posibil viitor. Poate trecutul să aibă viitor? Analiza de ansamblu a evoluţiei arhitectonice şi social – culturale precum şi formularea unui set de judecăţi de valoare, sunt fundamente pe baza cărora se pot contura atitudini şi comportamente care să vizeze dezvoltarea durabilă a oricărui oraş.

Privită astfel, cartea domnului arhitect Dan Nicolae Manea poate constitui un veritabil studiu de caz, concluziile sale putând fi extrapolate la nivel naţional. Pentru orice localitate al cărui trecut poate genera un viitor … pe măsură.

Cartea educă şi conştientizează! După ce o citeşti, începi să devii atent la detaliile urbanistice pe care înainte le ignorai. Campania de promovare care va avea loc în Sinaia şi în Bucureşti dar şi la nivel naţional şi, ulterior, internaţional, îşi propune roluri multiple: să catalizeze atenţia opiniei publice asupra unui oraş emblematic, să perpetueze memoria unor mari personalităţi ale arhitecturii naţionale, să valorizeze patrimoniul arhitectural existent şi un anumit mod de a gestiona dezvoltarea durabilă a unei localităţi.

Turiştii români sau străini vor redescoperi acest oraş şi datorită faptului că “Sinaia – Oraşul elitelor” propune în premieră trasee turistice centrate pe clădirile monument, case de autor şi trasee tematice, în interiorul său şi în împrejurimile oraşului. Dar şi pentru că scoate la lumină istorisiri în care Sinaia străluceşte în cu totul altă realitate, mult mai profundă decât cea cu care ne-am obişnuit.

În română, engleză sau în alte limbi de circulaţie internaţională, “Sinaia – Oraşul elitelor” este un ambasador excepţional pentru brandul de localitate, care pune accent pe elemente de diferenţiere autentice, rezultate din valoare, calitate, tradiţie. Într-un veritabil arc peste timp, omul modern întâlneşte valoarea elitelor întipărită pentru eternitate în arhitectură dar şi în toate celalte domenii importante care formează civilizaţia unei naţii. Începând cu acestă carte, brandul oraşului se întregeşte în mod strălucit ca fiind: “Sinaia – Oraşul elitelor”!

Last modified: mai 17, 2021

Comments are closed.