Administrație Publică

Dreptul la bicicletă: Sinaia, prezentă în cadrul vizitei de studiu în Olanda, pe tema mobilității urbane

iulie 6, 2015

11207367_987409567957638_5016991306064828766_nÎn perioada 28 iunie – 4 iulie, un grup de reprezentanți ai Primăriilor Sinaia, Deva, Constanța, Timișoara, Hunedoara și Sibiu, sub patronajul Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României, a participat la un amplu program de studiu privind mobilitatea urbană în Olanda. Scopul acestei vizite a fost cunoșterea celor mai bune practici în implementarea infrastructurii destinate bicicletelor și întâlnirea reprezentanților administrației publice locale cu ingineri, designeri, ONG-uri și factori de decizie din administrația olandeză. Inițiativa acestei vizite aparține organizației non-guvernamentale Ador România și a fost realizată cu sprijinul Eurosport DHS și cu colaborarea Alta Panning &Design (USA) și Wilderness Trail Bikes (USA) .

461231690_1280Astfel, timp de șase zile, reprezentanții Primăriilor mai sus menționate au vizitat cinci orașe, un parc național, și au asistat la nu mai puțin de 16 prezentări susținute de specialiști în mobilitate urbană, coordonatori de implementare, designeri, dar și reprezentanți ai administrației locale și regionale olandeze care au realizat în orașele lor, modele de bune practici în infrastructura destinată ciclismului.

„În primul rând aș vrea să salut această inițiativă. Cred că schimbul de experiență și transferul de informații de la cei care știu, la cei care vor și trebuie să știe, este indispensabil pentru dezvoltarea României în cadrul Uniunii Europene. Au trecut deja câțiva ani de când am insistat pentru construirea sensurilor giratorii în orașul Sinaia, ca soluție pentru reducerea vitezei. Voi continua cu aceeași determinare acest proces. Cu atât mai mult cu cât Sinaia este un oraș turistic, ne dorim ca el să rămână un oraș al oamenilor, cu aer curat, fără blocaje, fără poluare, cu alternative sănătoase și plăcute de petrecere a timpului liber. În acest moment suntem în faza de analiză a rutelor posibile, suntem deschiși propunerilor, mai ales a acelora venite din partea cetățenilor și nu vom întârzia să implementăm acest tip de proiecte.” – a spus Vlad Oprea, Primarul orașului Sinaia.

11011208_988692801162648_3788989120583597695_nProgramul a inclus și vizitarea unor facilități fără de care transportul pe bicicletă, la nivel colectiv, nu ar fi posibil: parcări publice pentru biciclete, modele de semnalistică, sensuri giratorii, poduri și tuneluri precum și zeci de kilometri de piste de biciclete, turistice sau utilitare.

De asemenea, delegația a fost familiarizată cu concepte indispensabile mobilității urbane: calmarea traficului prin construirea sensurilor giratorii în interiorul orașelor, limitarea vitezei autovehiculelor la 30km/h. dar și conceperea unor spații de tip sharing space (spațiu rutier pe care pot circula pietoni, cicliști, mopede și mașini, prioritate având însă pietonii și bicicliștii).

Transportul grupului, pe toată durata vizitei, a fost realizat folosind în exclusivitate mijloace de transport în comun (tren și tramvai) sau bicicleta.

Programul de studiu, aflat la a doua ediție, are ca obiectiv transferul de informații către factori de decizie din administrația locală în vederea implementării unor soluții complete, care să ofere o infrastructura viabilă pentru biciclete, să reducă traficul rutier, să mărească siguranța în interiorul orașelor, să fluidizeze mobilitatea urbană și să încurajeze mișcarea în rândul populației tinere, toate acestea fiind parte din recomandările Comisiei Europene pentru România.

 

Last modified: mai 17, 2021

Comments are closed.