Administrație Publică

Cetățeni de onoare

Focşeneanu Dumitru

26 februarie 2004

Născut la 8 noiembrie 1935, Breaza, judeţul Prahova şi ulterior stabilit în Sinaia, Focşeneanu Dumitru este un bober de excepţie, care a concurat în cadrul competiţiilor de bob de la sfârșitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea. Este multiplu medaliat la campionatele mondiale şi europene, a făcut parte din echipa României ca frânar de bob la Jocurile Olimpice de iarnă din 1964, 1968, 1972 și 1976. Împreună cu pilotul Ion Panţuru, a câştigat două medalii în competiţiile de bob – 2 persoane din cadrul campionatelor mondiale şi anume: argint la Campionatul Mondial din 1969, competiţie care s-a ţinut la Lake Placid (SUA şi bronz la Campionatul Mondial din 1973. Tot în anul 1969, acelaşi echipaj se clasează pe locul secund la CE de la Cervinia (Italia) la bob 2 persoane, cât şi la bob 4 – cu Raimond Tancov şi Nicolae Neagoe. În anul 1971, Dumitru Focşeneanu împreună cu Dumitru Pascu, Ion Zangor şi Ion Panţuru obţin aurul la CE de la Igls în proba de bob 4 persoane.

La Jocurile Olimpice de la Sapporo (1972), Dumitru Focșeneanu a făcut parte din echipa de bob-2 România II (împreună cu pilotul Dragoș Panaitescu-Rapan) – clasată pe locul 12 și din cea de bob-4 (împreună cu Ion Panțuru, Ion Zangor și Dumitru Pascu) – clasată pe locul 10.

Neagoe Niculae Ion

26 februarie 2004

Un alt sportiv de excepţie, Nicolae Neagoe s-a născut la 2 august 1941, la Sinaia şi este un bober român, care a concurat ca frânar de bob în cadrul competițiilor de bob de la sfârșitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea. Împreună cu pilotul Ion Panţuru, a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Grenoble (1968). Până în prezent, aceasta este singura medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice de Iarnă.

Tăbăraş Cornel

26 februarie 2004

Tabaras CornelCampionul naţional absolut de ski alpin al României, Cornel Tăbăraş, este locuitor al oraşului Sinaia, din cartierul Furnica. Din 1957 până în 1968 a colecţionat 22 de titluri, fie naţionale, fie în concursuri internaţionale, de la Pilla, Prali din Alpii italieni, Iahorina din fosta Iugoslavie sau din Bulgaria la concursurile balcanice de ski.

A avut fericirea timpurilor în care sportivii din Sinaia se băteau în parte cu braşovenii din Schei sau saşii de la Dinamo, pentru ca restul nu prea mai contau.

Nistorescu Gheorghe

26 februarie 2004

Născut în Sinaia, cartierul Furnica, în anul 1925, ca descendent al unei vechi familii de sinăieni, Gheorghe Nistorescu, a avut fericirea să trăiască sau să lucreze numai in domenii dragi sufletului său: a dat lecţii de schi, a condus excursionişti în Bucegi, a concurat la competiţii de bob, a lucrat crupier la Casino-ul din Sinaia, ba chiar a escaladat, în premieră, Vârful Omu pe motocicletă. Mai târziu va lucra numai în domeniul turismului, în primă fază ca şi conducător al Agentiei ONT Sinaia şi apoi în cadrul OJT Prahova Sinaia. A mai fost preocupat de desen, pictură şi fotografie şi a avut o activitate intensă ca publicist, corespondent şi fotoreporter la diverse ziare şi reviste.

Un sinăian care şi-a iubit mai presus de orice, oraşul natal. A scris cartea „De la Plaiul Prahovei la Sinaia”- o lucrare completă, plină de date, documente şi istorisiri pitoreşti, cu oameni si faptele lor.

Radu Ghica Moise

26 februarie 2004

Locuitor al oraşului Sinaia din anul 1955, s-a născut în comuna Mânzăleşti, judeţul Buzău, în anul 1934. Absolvent al Facultăţii de Filologie, Universitatea Bucureşti şi doctorand în ştiinţe sociale, a fost în perioada 1962-2001 director al Casei de Cultură din Sinaia.

De activitatea sa publicistică se leagă editarea unor lucrări cu caracter monografic despre oraşul Sinaia, printre care “Sinaia, Perla Carpaţilor”, ,,Sinaia- Mic Îndreptar Turistic”, ,,Sinaia. Oameni, locuri, întâmplări”.

Nicolae Paul Mihail

26 februarie 2004

Nicole Paul Mihail s-a născut la 3 iulie 1923, în Caracal, judeţul Olt şi este un prozator şi scenarist. A fost un mare umorist, realizator de scenarii radiofonice şi autor al multor publicaţii în revistele umoristice şi de divertisment.

A locuit în oraşul Sinaia, iar între anii 1959 şi 1969 a lucrat în domeniul turismului din localitate, ulterior dedicându-se scrisului. De numele lui Nicolae Paul Mihail se leagă existenţa a 29 de scenarii de film, printre care „Haiducii“, serialul „Urmărirea“, „Un august în flăcări“, opt filme de lungmetraj cu personajul principal Mărgelatu, dar şi numeroase cărţi pentru copii, nuvele satirico-umoristice.

Prea Fericitul Părinte Teoctist,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

16 septembrie 2004

Prea Fericitul Părinte TeoctistPatriarhul Teoctist a condus Biserica Ortodoxă Română aproape 21 de ani. Născut pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni din judeţul Botoşani, el a purtat în primii 20 de ani de viaţă numele de Toader Arăpaşu. A intrat în monahism la 14 ani, ca frate la schitul Sihăstria şi apoi la Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani, urmând apoi, între anii 1940 si 1944, cursurile Facultăţii de Teologie a Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o cu magna cum laudae. Pe 6 august 1935 a primit la călugărie numele de Teoctist, dupa ce a depus voturile monahale la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ. După moartea Patriarhului Iustin, din 31 iulie 1986, el a devenit locţiitor de patriarh, pe 9 noiembrie, în acelaşi an, a fost ales arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscăunat pe 16 noiembrie 1986. De altfel, cei 21 de ani de patriarhat nu au fost lipsiţi de îndoieli şi critici, cel mai mare scandal mediatic iscându-se în legătură cu posibila sa colaborare cu Securitatea . Imediat dupa căderea regimului comunist, în ianuarie 1990, Teoctist s-a retras la Sinaia, la Mănăstirea din localitate, dar a revenit în scaunul patriarhal, la cererea clerului, după numai trei luni.

Râşnoveanu Lidia

16 septembrie 2004

Lidia RasnoveanuS-a născut pe 18 decembrie 1951, în Valea Doftanei. Şcoala elementară şi liceul le-a urmat la Sinaia.

Este Medic Primar ATI, doctor în medicină, singurul anestezist de pe Valea Superioară a Prahovei. A reuşit să facă pentru sistemul sanitar de pe Valea Prahovei lucruri minunate: primul Centru de Primiri Urgenţe, o secţie de Dializă, modernizarea blocului operator şi a secţiei de Terapie Intensivă la Sinaia.

O perioadă de timp a fost şi director al Spitalului Sinaia. Dorinţa de cunoaştere a determinat-o, ca la 54 de ani, să meargă într-o expediţie în Alaska.

Ghioca Adrian

26 aprile 2005

Ghioca AdrianAdrian Ghioca s-a născut în Buzău, la data de 9 august 1941, a locuit in Sinaia şi a fost profesor de matematică la Liceul (Colegiul Naţional Mihail Cantacuzino) din Sinaia, peste 40 de ani. Ba, mai mult, se poate spune că a fost ctitorul actualului aşezământ al liceului şi este (împreună cu alţi colegi) cel ce a pus bazele unui învăţământ modern şi temeinic în acest liceu. Adrian Ghioca a absolvit (la începutul deceniului al VII-lea al secolului XX) Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti, iar, apoi, Facultatea de Cibernetică, de la ASE Bucureşti. A devenit, în scurt timp, un strălucit profesor de matematică şi un bun manager de instituţie şcolară. Pedagog desăvârşit, preocupat permanent de modernizarea învăţământului matematic preuniversitar, dublat de o minte limpede şi ascuţită, a contribuit efectiv (la clasă, prin participare la elaborarea de programe şi manuale şcolare etc.) la ridicarea învăţământului românesc la nivelul unor standarde europene.

General Gheorghe Mihail (post-mortem)

14 august 2006

Gheorghe Mihail s-a născut pe 13 martie 1887, Cimitirul Şeţu din Sinaia fiind locul unde şi-a găsit odihnă veşnică. A fost un general de armată român, numit Șeful Statului Major la 23 August 1944 şi aghiotant al curţii regale. După înlăturarea Regelui Mihai, generalul Mihail a fost arestat pe data de 20 ianuarie 1948, iar odată cu venirea lui Ion Antonescu la putere, generalul de divizie Gheorghe Mihail, considerat ca aparţinând vechiului regim, a fost trecut în rezervă şi i s-a stabilit domiciliul forţat la Sinaia.

Claudiu David

20 iunie 2007

Claudiu DavidNăscut la 07 decembrie 1978, în Sinaia, Claudiu David este de profesie pilot de teste.

A participat la concursuri de la vârsta de 17 ani. Are o experienţă de 10 ani în raliuri, a obţinut 20 de victorii, a urcat de 37 de ori pe podium, a fost vicecampion naţional în 2006 şi campion naţional în 2004 şi 2005 la categoria N2. A participat la etape în Campionatul Mondial de Raliuri în anul 2007 (Argentina, Japonia şi Marea Britanie), unde a obţinut cel mai bun rezultat românesc, iar la probele speciale s-a clasat în primii zece piloţi din lume. A trecut oceanul şi s-a pregătit să cucerească America. Acolo a urmat cursurile şcolii de pilotaj NASCAR, pe o maşină Chevrolet Impala, iar la sfârşitul cursului a obţinut rezultate foarte bune.. A reprezentat oraşul cu cinste peste tot pe unde a fost, iar faptul că o etapă din Campionatul de Viteză în Coastă se desfăşoară la Sinaia, se datorează în mare parte şi lui.

Delbreil Jacques

07 septembrie 2009

Delbreil JacquesCetăţean francez, Jacques Delbreil a venit pentru prima oară în România în anul 1990 cu un convoi umanitar din Franţa şi de atunci s-a îndrăgostit de ţara noastră, pentru totdeauna.

Ştie bine româneşte şi este un prieten devotat al oraşului Sinaia.

Este Preşedintele Asociaţiei “Amitié Sinaia”, Centrul de Plasament din localitate fiind punctul “zero” al acesteia. An de an, voluntariatul francez a însemnat o mână de ajutor pentru copiii din Centrul de Plasament, iar grija francezilor pentru micuţii şi mai marii orfelini a avut ca răsplată simpatia şi recunoştinţa acestora. A legat prietenii trainice cu localnicii, iar ca o recunoaştere a afecţiunii faţă de oraşul nostru, în anul 2009, la Athis-Mons, în cadrul evenimentului “Fête des Associations” i s-a oferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Sinaia.

Scăunaş Ion

06 aprilie 2010

S-a născut la Călăraşi pe 17 ianuarie 1937, iar mai apoi a devenit locuitor al oraşului Sinaia. A terminat Liceul Teoretic Ştirbei Vodă din Călăraşi în anul 1954, ulterior urmând cursurile Facultăţii de Finanţe Credit şi Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Timp de 4 ani a lucrat ca şi contabil, iar în anul 1960 s-a angajat în cadrul Întreprinderii Regionale a Staţiunilor Balneo-Climaterice Sinaia. În anul 1971 devine director adjunct în cadrul Întreprinderii de Turism şi Odihnă din Sinaia, iar în perioada 1973-1990 conduce Oficiul Judeţean de Turism Prahova Sinaia. Având o experienţă vastă în domeniul turismului, în anul 1991 este numit Secretar de Stat în Ministerul Turismului. În anul 1996, în urma alegerilor locale, Ion Scăunaş devine primar al oraşului Sinaia.

Floricică Ion

06 aprilie 2010

Ion FloricicaS-a născut la data de 4 iulie 1941, în comuna Breşniţa-Ocol din judeţul Mehedinţi, iar în anul 1964 a absolvit Universitatea Bucureşti, Facultatea de Limba şi Literatura Română.

A fost un strălucit dascăl, un profesor minunat, cu o înaltă ţinută morală, care timp de peste 40 de ani a lucrat cu multă dăruire în învăţământul sinăian, la şcoala ,,George Enescu” pe care a menţinut-o în topul celor mai bune unităţi de învăţământ din judeţ, sporindu-i prestigiul la nivel naţional. În perioada 1984-1989 a fost director al acesteia, fundamentându-şi întregul demers managerial pe principiul unei exigenţe maxime şi îndeplinindu-şi exemplar responsabilitatea. A redactat reviste şcolare- Zodiac, Floare de Colţ, a organizat cenacluri literare şcolare-Lira, Floare de Colţ şi a îndrumat şi susţinut elevii talentaţi în artele poetice. În perioada 1978-1981 şi 1994-1995 a fost detaşat ca lector la Facultatea de Limbi Est –Europene, Secţia de limba şi literatura română din cadrul Universităţii de Limbi Străine de la Beijing. Pentru întreaga sa activitate desfăşurată în China a primit Diploma de merit conferită de Beijing Foreign Studies University şi locul 1 la sondajul organizat de Liga Studenţilor, în anul 1995, cu tema ,,Cel mai apreciat profesor străin”.

Neagu Djuvara

30 noiembrie 2010

Neagu DjuvaraNeagu Djuvara este un istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier român. S-a născut la București, pe 31 august 1916, într-o familie aristocrată de origine aromână. Şi-a terminat studiile la Sorbona, unde şi-a luat licenţa în Litere (Istorie) în 1937 şi doctoratul în Drept în 1940.

Între anii 1924 – 1928 a locuit la Sinaia, aici a mers pentru prima dată la şcoală. Primul an de şcoală primară l-a urmat în particular pentru că a avut ceva probleme de sănătate. Apoi s-a mutat împreună cu familia la Sinaia şi a urmat clasele a II-a, a III-a şi a IV-a la şcoala inaugurată de Regina Elisabeta, actualul sediu al Centrului Cultural „Carmen Sylva”. Prima clasă de gimnaziu a absolvit-o tot la Sinaia şi tot aici a învăţat să schieze alături de Prinţul Nicolae în curtea Castelului Peleş. De asemenea, a trăit momente emoţionante în anul 1939, când a revenit la Sinaia, cu câteva zile înainte de izbucnirea Primului Război Mondial.

Gheorghiu Valentin

29 decembrie 2010

Gheorghiu ValentinMaestrul Valentin Gheorghiu s-a născut pe 21 martie 1928 la Galaţi şi a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani. A studiat la Academia de Muzică din Bucureşti. La vârsta de 15 ani a debutat la Ateneul Român în compania Orchestrei Filarmonice din București. Prestigiul său i-a adus invitarea ca membru în juriile multor concursuri internaționale din Viena, Varșovia, Bruxelles, Paris, Bolzano etc. În 1958, la primul “Festival și Concurs Internațional George Enescu” din București, Valentin Gheorghiu, împreună cu fratele său Ștefan, câștigă Premiul I pentru interpretarea Sonatei a 3-a pentru vioară și pian de George Enescu. Muzician polivalent, Valentin Gheorghiu, este prezent în viaţa muzicală a României de peste 60 de ani. De-a lungul timpului, aproape fără excepţie, marele maestru Valentin Gheorghiu a susţinut recitaluri extraordinare în cadrul acestui prestigios festival, pe scena Casinoului şi a Muzeului Peleş din Sinaia, cântând şi încântând publicul meloman cu măiestria interpretărilor sale. Este un mare admirator şi prieten al oraşului Sinaia.

Dumitrescu Marin

24 mai 2011

Dumitrescu MarinMarin Dumitrescu s-a născut în anul 1919, în comuna Comani, judeţul Olt. Este cel mai în vârstă pilot din România, cu o carieră de exceptie, care a început în a doua parte a anilor ’40 şi a continuat până la sfârşitul anilor ’70. Este o legendă a automobilismului românesc şi face parte din singura familie de sportivi care a transmis pasiunea pentru automobilism timp de trei generaţii. Marin Dumitrescu a fost campion la motociclism viteză la 125 cmc, activând la clubul sportiv Steaua şi Dinamo şi campion la motocros. A debutat în 1948 în cursele de viteză pe circuit, cu Jeep-uri modificate. Bucurându-se de condiţii propice, Marin Dumitrescu devine, între 1949 şi 1958, strângătorul majorității titlurilor de campion absolut de viteză pe circuit şi coastă. A concurat şi în raliuri, alături de Petre Vezeanu. Ultimul titlu de campion l-a câștigat cu Dacia 1300, în anul 1976.

Marin Dumitrescu este unul dintre puţinii care a avut pasiunea şi răbdarea să pună mâna pe condei şi să-şi aştearnă pe hârtie amintirile din perioada în care a făcut automobilism. Toate aceste lucruri pot fi citite în cartea „O viaţă la volanul bolizilor de curse”.

De Sinaia îl leagă foarte multe amintiri ca urmare a participării sale la toate concursurile de gen organizate aici.

Comments are closed.