Administrație Publică

Orașe înfrățite

AOSTA – Italia

Anul înfrăţirii: 1968
Număr de locuitori: 34.270
Regiune: Valle d’Aosta
Website: http://www.comune.aosta.it/it/home

Aosta este cel mai mare oraș din Valle d’Aosta în Alpii italieni şi este situat la începutul părții italiene a Tunelului Mont Blanc. Localitatea se află la distanța de 200 km de Milano, 200 km de Lyon (Franța) și la numai 180 km de Geneva (Elveția).

Aosta este capitala regiunii Valle d’Aosta. Este singura capitală dintre regiunile Italiei care nu este în același timp și capitală de provincie. A fost locuită din timpurile preistorice de o populație de cultură megalitică şi a fost leagănul triburilor Celto-Ligure a Salassilor.

După căderea Imperiului de Vest, oraşul a fost cucerit, la rândul său, de către burgunzi, ostrogoţi şi de bizantini.

În secolul X, Aosta a devenit parte a Regatului de Burgundia, iar în anul 1032 devine o parte din terenurile Contelui Humbert I al Casei de Savoia. După crearea districtului de Savoia, cu capitala la Chambéry, Aosta a condus la unificarea Italiei.

În conformitate cu Casa de Savoia, Aostei i-a fost acordat un statut special, care a fost menţinut atunci când noua Republică Italiană a fost proclamată în 1948.

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

Încă din anul 1963, Sinaia a început să dezvolte relaţii de colaborare şi prietenie cu oraşul Aosta. În anul 1968 s-a semnat Protocolul de înfrăţire dintre cele două localităţi prietene, prin care s-au dezvoltat ulterior relaţii de colaborare, constând în schimburi culturale între tinerii din cele două oraşe, stagii de formare şi schimburi de experienţă în domeniul sănătăţii şi al culturii. Relaţiile s-au reluat după 1989, atunci când Primăria din Aosta a trimis Primăriei Sinaia o invitaţie, pe care o delegaţie oficială a oraşului nostru a onorat-o în iunie 1993.

În perioada 1995-2001, cele două primării au discutat posibilitatea diversificării domeniilor de colaborare, în afara schimburilor culturale. Astfel, au existat schimburi de experienţă în domeniul medicinei şi un schimb de experienţă între Muzeul Naţional Peleş şi muzeele din Aosta. Au existat şi schimburi între elevii liceelor din Sinaia şi Aosta.

În luna noiembrie a anului 2005, o delegaţie oficială sinăiană a vizitat oraşul Aosta, ocazie cu care s-a discutat şi reînnoirea relaţiilor de colaborare între cele două oraşe. Tot atunci a fost lansată şi invitaţia oficială de participare la Festivalul “Sinaia Forever” ediţia 2006, invitaţie care a fost acceptată. De asemenea, cu ocazia Festivalului “Sinaia Forever” din 2007, Sinaia a fost gazda unei delegaţii oficiale italiene.

 

 

GAINESVILLE- Texas, Statele Unite ale Americii

Gainesville_logo

Anul înfrăţirii: 1980
Număr de locuitori: 15.538
Website: http://www.gainesville.tx.us/

Gainesville este un oraş, reşedinţă de judeţ din Cooke County, Statul Texas , Statele Unite ale Americii, situat pe autostradă, la aproximativ 67 de mile Nord de Dallas. Populaţia, la recensământul din 2000, era de 15538 locuitori.

Fondat în 1850, oraşul Gainesville a fost stabilit pe o bucată de 40 de acri de teren, donat de Mary E. Clark.

Oraşul are o suprafaţă totală de 17.04 km pătraţi (44,1 km 2), o grădină zoologică, multe parcuri, o staţie de tren foarte veche. Este un oraş puternic industrializat.

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

În anul 1979, la propunerea municipalităţii oraşului Gainesville, reprezentată prin Glenn Lock, Primar au demarat procedurile de înfrăţire între oraşul Sinaia şi oraşul american. Astfel că, în perioada 2-7 octombrie a aceluiaşi an, o delegaţie oficială a oraşului Gainesville condusă de primarul acestuia s-a deplasat la Sinaia, prilej cu care s-au discutat concret şi s-au anticipat posibilităţile de realizare a înfrăţirii: schimburi reciproce de delegaţii, schimburi culturale, corespondenţă între elevii şcolilor celor două localităţi, schimburi de turişti, schimburi comerciale, etc. Actul oficial de înfrăţire a fost semnat în ziua de 05 iunie 1980 la sediul Primăriei oraşului Gainesville, în prezenţa delegaţiei oficiale o oraşului Sinaia, condusă de Primarul Ion Paraschiv şi a Consiliului Municipalităţii americane, condusă de Primarul Glenn L. Loch.

În anul 1982, în intervalul 21-22 aprilie, la invitaţia domnului Neagu Constantin, Primar al oraşului Sinaia, Viceprimarul oraşului Gainesville, domnul Woods Clyde împreună cu soţia au făcut o vizită oraşului nostru, prilej cu care s-au vizitat împrejurimile şi principalele obiective turistice: Mănăstirea Sinaia, Castelul Peleş, domeniul schiabil şi altele. Trei ani mai târziu, în anul 1985, în perioada 27 mai-10 iunie, la invitaţia părţii americane, o delegaţie a oraşului Sinaia condusă de primarul de la acea dată, domnul Constantin Neagu a efectuat o vizită în S.U.A. sub auspiciile programului de cooperare şi schimburi dintre cele două oraşe.

star_blue

 ATHIS MONS – Franţa

Blason_ville_fr_Athis-Mons

Anul înfrăţirii: 1994
Număr de locuitori: 31.018
Regiune: Essonne şi regiunea Ile de France
Website: http://www.mairie-athis-mons.fr/

Athis-Mons este un oraş francez, situat în regiunea Essonne şi regiunea Ile de France, fiind totodată şi capitala cantonului. Athis-Mons s-a format în anul 1817 prin unirea a două sate: Athis (de-a lungul Senei) şi Mons şi este situat la altitudinea de 80 m şi la confluenţa a două râuri: Orge şi Seine. Faţă de capitala Franţei se află la o distanţă de aproximativ 20 km. Se învecinează cu departamentul Val de Marne şi include în teritoriul său o parte din aeroportul Orly. Oraşul este înfrăţit cu cinci oraşe din lume:
Ballina, Republica Irlanda
Filingué , Niger
Rothenburg ob der Tauber , Germania
Sinaia , România
Sora , Italia

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

Protocolul de înfrăţire între cele două oraşe s-a semnat în septembrie 1994 la Athis-Mons şi un an mai tarziu, în septembrie 1995, la Sinaia. În timp, aceste relaţii s-au dezvoltat şi extins, realizându-se numeroase schimburi de vizite oficiale.

O relaţie specială între cele două oraşe prietene s-a creat în anul 1990, pe 14 martie, atunci când a luat fiinţă Asociaţia de prietenie ,,Amitie-Sinaia”, o organizaţie care a favorizat dezvoltarea schimburilor culturale, sociale, economice, şi care, ulterior, a generat de-a lungul anilor prietenii adevărate şi durabile.

Un proiect important şi bine conturat a fost cel intitulat ,,Schimb internaţional de elevi, care şi-a propus ca scop principal cunoşterea de către elevii şi profesorii sinăienii a sistemului de învăţământ, a istoriei, culturii şi tradiţiilor oraşului francez, un proiect bazat, de altfel, pe reciprocitate. Elevii Colegiului Mihail Cantacuzino au fost printre cei care s-au implicat şi au participat activ la derularea lui, astfel că, începând cu anul 1996, trupele de teatru, avându-i protagonişti pe elevii celor două oraşe, se întâlnesc în fiecare an.

În Athis-Mons, relaţiile franco-române sunt gestionate de către două asociaţii distincte: “Prietenie-Sinaia” şi “Comisia Sinaia”. Asociaţia “Prietenie-Sinaia” organizează numeroase activitati , cum ar fi: – ajutor umanitar pentru diverse categorii sociale defavorizate;

-îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru copiii Centrului de Plasament

Sinaia, printr-o componentă numită “sponsorizare”, iar Comisia Sinaia organizează şi promovează schimburile şi cooperarea între oamenii din Athis-Mons şi Sinaia.

Pentru a facilita interacţiunea şi un contact mai bun, s-a decis unirea celor două asociaţii. Preşedinţii succesivi ai acesteia au fost: Michele Brown, Patrick Trobat, Gerard Morisse, iar din anul 1998, Jacques Delbreil.

În anul 2010, Sinaia a sărbătorit 15 ani de înfrăţire cu oraşul Athis-Mons, iar evenimentul a fost marcat în cadrul festivalului Sinaia Forever printr-o serie de activităţi comune ale Asociaţiei de Prietenie Sinaia – Athis-Mons şi ale primăriei din oraşul francez, împreună cu reprezentanţii sinăieni.

O atenţie deosebită a fost oferită Centrului de Plasament Sinaia. Astfel că, prin asociaţia de prietenie, francezii au organizat aici, de-a lungul anilor, numeroase acţiuni umanitare, acordându-se ajutoare băneşti pâna în anul 2000, iar din 2000 încoace, sprijinul luând o altă formă: anual, câte zece copii au plecat să-şi petreacă vacanţa în Franţa, timp de două săptămâni. Tot în cadrul acestui program, de trei ori pe an, la centrul din Sinaia vin câte doi-trei francezi şi ţin cursuri de limbă franceză copiilor.

star_blue

 

ILYICHEVSK – Ucraina

Illichivsk_logo

Anul înfrăţirii: 2000
Regiune: Odesa

Ilyichevsk este situat pe coasta Mării Negre , la doar 12 mile (20 km) vest de Odesa şi a fost construit ca oraş în jurul portului. Iniţial un sat, Illichivsk s-a extins pentru a deveni oraşul cel mai prosper din Ucraina. Locuitorii săi sunt în mare parte angajaţi ai portului (unul dintre cele mai mari porturi din Europa).

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

Pe 17 noiembrie 2000 s-a semnat un protocol de înfrăţire între cele două oraşe. De-a lungul timpului au existat câteva vizite oficiale între cele două localităţi prietene.

Astfel, în perioada 12 – 15 iunie 2010, o delegaţie reprezentând oraşul Sinaia a efectuat o vizită oficială în Ilyichevsk. Cu această ocazie şi în baza documentelor de înfrăţire, oficialităţile din Ucraina au lansat o invitaţie pentru a continua relaţia de prietenie şi de a identifica noi direcţii de colaborare. Primarul oraşului Sinaia, domnul Vlad Oprea a fost însoţit de consilieri locali, de şeful Poliţiei Sinaia şi de directorul Colegiului “Mihail Cantacuzino” Sinaia. Discuţiile dintre primarii celor două localităţi, domnul Vlad Oprea şi domnul Valery Khmelnyuk s-au axat în principal pe posibilităţile de colaborare viitoare în domeniile educaţiei şi turismului.

În fiecare an, cu ocazia manifestărilor artistice realizate în cadrul Festivalului ,,Sinaia Forever’’, delegaţii din oraşul prieten ne-au onorat cu prezenţa.

star_blue

 

DIMONA – Israel

Dimona_COA

Anul înfrăţirii: 2004
Număr de locuitori: 33.600
Regiune: Deşertul Negev

Dimona este un oraş israelian în deşertul Negev, situat la 36 kilometri sud de Beer-Şeba şi 35 km vest de Marea Moartă, în Districtul de Sud din Israel. Populaţia la sfârşitul anului 2007 era de 33.600 locuitori.

Construirea oraşului a început în anul 1953, chiar în plin deşert, de către evreii de origine romană, iar în 1955 a fost populat cu emigranţi proveniţi în mare majoritate din nordul Africii. În anul 1980, populaţia cunoaşte o descreştere, urmând ca în anul 1990, odată cu imigraţia din Rusia, populaţia să înregistreze din nou o creştere. La sfârșitul anului 2007 populația era de 33.600 de locuitori, situându-se pe locul al treilea ca număr de locuitori în regiunea Negev. În apropierea oraşului se mai află şi locaţia unui program de dezvoltare nucleară, datorită izolării relative a acestuia în deşert.

Numele orașului este derivat din cel al unui oraș biblic.

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

Primul pas în realizarea înfrăţirii dintre Dimona şi Sinaia a fost făcut de către oraşul israelian, astfel că, la data de 22 martie 2004, în Dimona, s-a semnat protocolul de înfrăţire dintre cele două localităţi. Cu această ocazie, la invitaţia domnului Meir Cohen, primar al oraşului, o delegaţie oficială a oraşului Sinaia condusă de Bucur Ion, primarul de la acea dată, s-a deplasat în Israel.

Relaţia de înfrăţire cu Dimona este una destul de recentă, dar totuşi consolidată prin unele acţiuni concrete. Au existat numeroase vizite efectuate de oficialităţi din ambele orase, în special cu ocazia unor evenimente importante pentru localităţi, cum ar fi Festivalul Sinaia Forever.

star_blue

OHRID – Macedonia

Ohrid

Anul înfrăţirii: 2006
Număr de locuitori: 55.000
Website: http://www.ohrid.gov.mk/

Ohrid este un oraş de pe malul de est al lacului Ohrid, în Republica Macedonia. Lacul Ohrid este situat pe graniţa dintre Albania şi Macedonia, fiind considerat cel mai vechi lac de pe continentul european şi printre cele mai vechi lacuri din lume.

Are peste 50.000 de locuitori, ceea ce îl face al şaptelea cel mai mare oraş din ţară.

Oraşul Ohrid are o istorie care coboară dincolo de vremea regelui macedonean Filip al II-lea, timp în care aşezarea se numea Lychnidos – oraşul luminilor. Localitatea este menţionată cu numele Ohrid, pentru prima oară, în secolul IX, acesta fiind derivatul unei expresii slave care se traduce prin „pe un deal”. Mărturiile unui călător din secolul al XV-lea, în timpul ocupaţiei otomane, spun ca în Ohrid erau 356 locaşuri de cult, câte unul pentru fiecare zi a anului. În zilele noastre, numărul acestora este mult diminuat. Cu toate acestea, în Evul Mediu, localitatea Ohrid era considerată Ierusalimul slavilor. În anul 1980, oraşul Ohrid şi lacul cu acelaşi nume au intrat în patrimoniul internaţional ocrotit de UNESCO.

În frumosul Ohrid, cu o tradiţie de peste 40 de ani, în lunile iulie şi august, se organizează unul dintre cele mai respectate festivaluri de artă din Peninsula Balcanică: „ Festivalul de Vară”, afiliat Asociaţiei Europene a Festivalurilor, dar şi multe altele.

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

Sinaia este înfrăţită cu oraşul Ohrid prin HCL nr.148/08.08.2006 şi prin semnarea unui protocol de colaborare prin care cele două primării sunt de acord să încurajeze colaborarea între elevi şi tineri, în domeniul şcolar, sportiv şi cultural; sunt menţionate, de asemenea, şi colaborări în domeniul turismului şi a altor sectoare de interes reciproc.

În vara anului 2008, Primăria oraşului Sinaia împreună cu Primăria oraşului Ohrid au pus bazele unui nou proiect intitulat: Schimb Internaţional de elevi, oraşe înfrăţite Sinaia – Ohrid, care are ca scop cunoaşterea de către elevii şi profesorii sinăieni a sistemului de învăţământ, a istoriei, a culturii şi tradiţiilor oraşului prieten din Macedonia. De menţionat este faptul că acest proiect se bazează pe reciprocitate. Astfel, în luna octombrie a anului 2008, un grup de elevi sinăieni au făcut o primă vizită Ohridului, iar între 6-11 ianuarie 2009, pentru a putea cunoaşte stilul nostru de viaţă, sistemul de învăţământ, istoria, cultura şi tradiţiile noastre, un număr de 27 de elevi şi profesori macedoneni au vizitat Sinaia şi câteva din obiectivele turistice importante : Castelul Peles, Mănăstirea, Centrul Internaţional de Conferinţe “Casino”, Centrul Cultural “Carmen Sylva”, şcolile sinăiene dar şi vastul domeniu schiabil sinăian.

În perioda 17-26 octombrie 2010, un alt grup format din 17 elevi ai Colegiului Mihail Cantacuzino, însoţiţi de doi profesori şi de un reprezentant al primăriei au făcut o vizită Ohrid- ului. Delegaţia a avut o întâlnire cu oficialităţile din cadrul primăriei şi au participat la cursuri alături de elevii de la Liceul „Sv. Kliment Ohridski” precum şi o întrevedere cu domnul Alexandros Mamakis, consulul onorific al României la Bitola, Macedonia. De asemenea, sinăienii au vizitat centrul istoric al oraşului Ohrid, Muzeul de Istorie din Bitola, sit-ul arheologic Heraclea şi Muzeul Apei din Grădişte.

star_blue

KUȘADASI – Turcia

kusadasi

Anul înfrăţirii: 2006
Număr de locuitori: 64,359
Regiune: Aegean
Website: http://www.kusadasi.bel.tr/

Kuşadasi este un oraş-staţiune la Marea Egee şi centrul zonei de litoral cu acelaşi nume, în provincia Aydın. Kuşadasi se află la o distanţă de 95 km, la sud, de cel mai mare centru metropolitan, Izmir. Industria sa principală este turismul. Numele său vine de la cuvântul “Kus” (pasăre) şi “Ada” (Insula), deoarece peninsula are forma unui cap de pasăre (aşa cum se vede de la mare). Zona a fost un centru de artă şi cultură din cele mai vechi timpuri.

Oraşe înfrăţite cu Kuşadasi:
Vathy , Grecia
Marnă , Germania
Sinaia , România
Monterey , California, Statele Unite ale Americii
Gjorče Petrov , Macedonia

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

În perioada 21-26 mai 2005, o delegaţie oficială a oraşului Sinaia, condusă de către domnul Vlad Oprea, Primarul oraşului Sinaia, la invitaţia lansată de Primarul oraşului Kuşadasi, domnul Fuat AKDOĞAN, s-a deplasat in oraşul de la malul Mării Egee. Vizita a avut drept scop un schimb de experienţă în domeniul conducerii problemelor gospodăreşti ale comunităţilor în cauză, dar şi un obiectiv major, acela de a demara dialogul necesar concretizării etapelor de parcurs în materializarea acţiunii de înfrăţire între cele două localităţi, printr-un document oficial.

Drept urmare, din luna octombrie a anului 2006, Sinaia s-a înfrăţit cu Kuşadasi, tot atunci semnându-se şi Proiectul Schimb Internaţional de elevi, oraşe înfrăţite Sinaia – Kuşadasi prin care cele două oraşe au stabilit să încurajeze colaborarea între elevi şi tineri în domeniul sportiv, cultural şi şcolar.

De-a lungul timpului, autorităţile din Kuşadası au venit în vizite oficiale la Sinaia, în fiecare an, cu ocazia Festivalului Sinaia Forever, cel mai mare si mai important eveniment mediatic al oraşului nostru, iar în anul 2009, în cadrul proiectului „Schimb internaţional de elevi”, 15 copii de la colegiul local însoţiţi de 2 profesori şi 2 reprezentanţi ai autorităţii locale s-au deplasat în oraşul Kuşadası. În cadrul acestui schimb, elevii sinăieni au locuit timp de o săptămână în familiile elevilor turci.

În luna aprilie a anului 2011, o delegaţie oficială din oraşul prieten a fost primită la Primăria Sinaia; cu această ocazie, consilieri şi proprietari de hoteluri turce au fost prezenţi în România la Târgul Internaţional de Turism de la Bucureşti şi au profitat de ocazie pentru a se întâlni cu autorităţile locale. Discuţiile purtate între oficialii celor două oraşe au fost legate şi de proiectele de promovare turistică.

Primăria Sinaia, la rândul ei, a primit invitaţia de a vizita Turcia cu ocazia celei de-a doua ediţii a Festivalului Oraşelor Înfrăţite, organizat de Administraţia din Kuşadası. Astfel, în perioada 13-17 octombrie 2011, o delegaţie oficială din partea Primăriei Sinaia s-a deplasat în Kuşadasi, unde sinăienii s-au făcut cunoscuţi cu ajutorul standului pe care l-au avut în cadrul festivalului turcesc.

 star_blue

CASTELBUONO– Italia

Castelbuono

Anul înfrăţirii: 2010
Număr de locuitori: 9648
Regiune: Sicilia
Website: http://www.comune.castelbuono.pa.it/

Castelbuono este un oraş în provincia Palermo, Sicilia (sudul Italiei). Este deosebit de renumit pentru castelul de la care provine şi numele său şi în jurul căruia oraşul a crescut până în secolul al 14-lea.

Construcţia castelului a început în anul 1316, prin ordinul contelui Francesco I de Ventimiglia , peste ruinele antice bizantine ale oraşului Ypsigro, ridicat pe dealul San Pietro. Prin urmare, numele său original este Castello del buon aere ( Castelul de aer bun), din care a derivat ulterior Castelbuono care înseamnă “castel bun”.

Sicilia este o regiune a Italiei insulare, iar cu cei 25 710 km² este şi cea mai mare insulă a Marii Mediterane. Este locuită de aproximativ 5,1 milioane de persoane şi are drept capitală, oraşul Palermo. E unul dintre cele mai importante puncte turistice ale Italiei, iar în secolul XVIII era ultima oprire a „Marelui Tur”, călătorie pe care o făceau tinerii aristocraţi englezi în Europa pentru a se instrui. Sicilia are mai multe arii protejate din care fac parte şi Parcul Regional Etna, Parcul Regional Nebrodi şi Parcul Regional Madonie.

Parcul Regional Madonie este un parc naţional regional deschis în 9 noiembrie 1989, care cuprinde masivul muntos al munţilor Madoniei situat între râurile Imera şi Pollina. Găzduieşte peste jumătate dintre speciile vegetale prezente doar în Sicilia, iar la faună sunt prezente jumătate dintre speciile de păsări, toate speciile de mamifere şi mai mult de jumătate din speciile de nevertebrate.

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

Discuţiile pentru o posibilă colaborare între cele două oraşe au început la Sinaia, în luna martie a anului 2010, atunci când o delegaţie italiană a vizitat oraşul nostru. Câteva luni mai tarziu, între 15 şi 20 octombrie 2010, la invitaţia primarului din Castelbuono, Mario Cicero, o delegaţie a Primăriei Sinaia condusă de primarul Vlad Oprea a făcut o vizită oficială în oraşul italian, ocazie cu care s-a semnat protocolul de colaborare între cele două oraşe şi regiunea Parcul Madonie. Odată cu semnarea protocolului de colaborare s-a demarat şi un proiect informatic pentru schimb de informaţii turistice şi culturale între regiunea „Le Madonie” şi Sinaia.

Pe perioada celor cinci zile de vizită, delegaţia sinăiană s-a întâlnit cu primarii din localităţile Petralia Soprana, Petralia Sottana, Geraci Siculo, Pollina şi Gratteri. Temele discuţiilor au fost legate de turism şi administraţie publică. Delegaţia sinăiană a avut şi întâlniri de lucru cu operatorii de turism din zonă, în staţiunea Cefalù, pentru stabilirea unei relaţii de promovare şi colaborare între cele două localităţi. Oficialii au vizitat şi câteva fabrici, înfiinţate din fonduri europene. De asemenea, primarul Vlad Oprea s-a întâlnit cu românii din comunitatea din Castelbuono.

star_blue

CETINJE– Muntenegru

cetinje

Anul înfrăţirii: 2008
Număr de locuitori: 18.482
Website: http://www.cetinje.me/

Cetinje este un oraș din Muntenegru, capitală istorică şi a fost fondat în secolul al XV-lea. Tot aici se află și reședința oficială a președintelui muntenegrean. Conform recensământului din 2011, orașul are o populație de 18.482 de locuitori (inclusiv suburbiile).

În prezent este un centru cultural și religios al Bisericii Ortodoxe Sârbești, în primul rând datorită faptului că orașul adăpostește un mare număr de monumente istorice, biserici, piețe, etc.

Cetinje, vechea capitala muntenegreană, reprezintă mai mult decat un oraş cvasicunoscut cum a rămas dupa pierderea privilegiilor sale. Înfiripat la poalele muntelui Lovcen, într-un cadru natural generos, Cetinje continuă să fie una dintre cele mai proeminente aşezări din perspectiva culturală. Cetinje posedă numeroase puncte de interes turistic ca Mănăstirea Cetinje, Biserica Vlaška (Vlașka) (construită în anul 1450, cu fațada făcută din butoaie capturate de la inamici), Bilijarda, numeroase muzee, Casa Zetski ( un teatru și o clădire ce adăpostea în trecut ambasade străine). Multe ambasade şi clădiri administrative au devenit școli de diverse feluri, orașul având o populaţie cu mulți tineri.

Orasul Cetinje este înfrățit cu:
Mali Iđoš, Serbia
Vranje, Serbia
Novo Sarajevo, Bosnia și Herțegovina
Velika Kladuša, Bosnia și Herțegovina
Rijeka, Croația
Split, Croația
Shkoder, Albania
Veliko Tarnovo, Bulgaria
Sinaia, România
Nafplio, Grecia
Harkov, Ucraina
Gaziantep, Turcia

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

În anul 2008, în timpul manifestărilor prilejuite de cea de-a 15-a ediţie a Festivalului “Sinaia Forever, prin HCL nr. 142/2008, a fost semnat protocolul de înfrăţire cu localitatea muntenegreană Cetinje. Cu această ocazie, la Cazinoul din Sinaia, a avut loc ceremonia oficială de înfrăţire în prezenţa domnului Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia şi a domnului Milovan Jankovic, primarul oraşului Cetinje.

 star_blue

THAME- Anglia

Thame

Anul înfrăţirii: 2012
Număr de locuitori: 11072
Web-site: http://www.thametowncouncil.gov.uk/
Thame Town Council
Town Hall High Street Thame, Oxon OX9 3DP
Tel: 01844 212833 Fax: 01844 216094 Email: clerk@thametowncouncil.gov.uk

Thame este un mic orăşel cu aproximativ 11.100 locuitori şi cu o atmosferă de sat, în Oxfordshire, la aproximativ 11 km (7 mile) sud-vest de oraşul Buckinghamshire şi 75 kilometri (47mile) de Londra. Are un puternic spirit comunitar şi un sector de voluntariat activ, numeroase grupuri de interese, cluburi sportive şi organizaţii sociale. Numele său provine de la râul Thame care traversează partea de nord a oraşului. Thame a fost fondat în epoca anglo-saxonă. Întreg centrul oraşului este o zonă vastă şi bine conservată. Proiectarea se datorează originilor medievale ale planurilor oraşului. Există numeroase hanuri şi case vechi, într-o varietate de stiluri şi materiale, care crează o scenă descrisă odată ca fiind “pitorească, într-un mod simplu”.

Primăria din Thame a fost proiectată de arhitectul HJ Tollit în stil iacobin şi construită în 1888.

Scurt istoric al relaţiilor de colaborare

În anul 2007, la propunerea unor cetăţeni rezidenţi din oraşul Thame, Comitatul Oxfordshire, de a stabili legături de prietenie cu o ţară din Europa de Est, primarul oraşului de la acea dată, prin intermediul unui român stabilit în Anglia, d-nul Marius Ciortan, a hotărât să realizeze un acord de înfrăţire cu oraşul Sinaia. În anul 2009, în urma unor abordări directe făcute d-lui Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, o mică delegaţie din Thame a sosit la Sinaia; 6 luni mai târziu, în aprilie 2010, la invitaţia d-nei Jannette Matelot Green, primarul oraşului englez, o delegaţie oficială a oraşului Sinaia condusă de d-nul Vlad Oprea a efectuat o vizită de lucru menită să continue discuţiile, dar şi să stabilească eventuale domenii de colaborare. În programul delegaţiei a fost inclusă şi o vizită la şcoală primară Barley Hill unde s-au purtat convorbiri cu directorul instituţiei, domnul John Hulett, pentru iniţierea unor schimburi de elevi şi cadre didactice între cele două oraşe. Oficialităţile sinăiene au mai participat la o serie de întâlniri cu agenţii economici din Thame, dar şi cu consilieri locali, cu reprezentanţi ai Clubului Rotary, reprezentanţi ai Organizaţiei Cercetaşi si reprezentanţi ai Clubului Maşinilor Clasice din Thame.

În iulie 2010, pentru a consolida şi mai mult relaţiile dintre cele două localităţi, s-a constituit Asociaţia de Înfrăţire Sinaia-Thame. O acţiune concretă a acesteia a reprezentat-o proiectul pilot ,,Schimb cultural de profesori între şcoli generale”, care a avut ca principal obiectiv permiterea cadrelor didactice de a experimenta şi de a învăţa în mediile de predare specifice fiecărui oraş. Astfel, Sue Boyle de la şcoala primară Barley Hill School şi Rachel Butler de la şcoala primară John Hampden School, au vizitat Sinaia în săptămâna 30 aprilie- 05 mai, ca parte a acestui schimb. La final, au fost plăcut impresionate de calitatea învăţământului sinăian, de posibilităţile oraşului Sinaia. Pe 19 iunie 2012, în cadrul şedinţei publice de Consiliul Local din Thame, s-a aprobat semnarea Cartei de înfrăţire cu Sinaia, mandatat pentru semnarea documentului fiind d-nul Nigel Champken –Woods, primarul localităţii.

La doar câteva luni, mai exact pe 28 septembrie 2012, la Casinoul din Sinaia, în cadrul manifestărilor ocazionate de cea de-a XIX- a ediţie a Festivalului Sinaia Forever, a avut loc ceremonia oficială de semnare a actului de înfrăţire între Sinaia şi Thame, în prezența oficialităților locale şi a unei delegaţii engleze condusă de actualul primar din Thame, Nigel Champken Woods. Din delegaţia oraşului Thame au mai făcut parte: David Bretherton, preşedintele Asociaţiei de Înfrăţire Sinaia-Thame, Margaret Bretherton, Alison Champken-Woods, Mayoress şi James Green, trezorier al asociaţiei.

Interesant de știut:

  • Thame mai este înfrăţit cu oraşul francez Montesson;
  • În Thame au trăit Robin Gibb de Bee Gees, alături de soţia lui Murphy Dwina-Gibb până la moartea sa în 2012;
  • În iunie are loc Festivalul din Thame, care include un carnaval pe străzile principale, un festival al florilor şi un festival pe zona de sud, de recreere;
  • În Thame se mai află, de asemenea, Institutul pentru femei şi un Club Rotary.

Comments are closed.