Administrație Publică

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE ŞI NAŞTEREA LUI BADEA CÂRŢAN, SĂRBĂTORITE LA SINAIA

ianuarie 23, 2014

unirea1Primăria oraşului Sinaia vă invită să sărbătorim împreună vineri, 24 ianuarie 2014, Ziua Unirii Principatelor Române şi Ziua de naştere a lui Badea Cârțan.

La aceste evenimente va participa, ca şi in anii trecuţi, o delegaţie din comuna Cârţişoara, judeţul Sibiu, formată din locuitori ai comunei şi reprezentanţii autorităţilor locale.

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea: “La Sinaia păstrăm tradiția de a  sărbători pe 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române şi Ziua de naştere a lui Badea Cârţan, alături de delegația oficială din Cârțișoara. Vă invit să marcăm  această zi, importantă pentru toţi românii, cu dublă semnificație. Anul acesta se împlinesc 155 de ani de la Marea Unire și 165 de ani de la nașterea lui Badea Cârțan.”

Carţisoara este locul unde s-a născut Badea Cârtan, în data de 24 ianuarie 1849, iar Sinaia este locul în care se află înmormântat (cimitirul Șețu). Badea Cârţan a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian şi pentru a afla despre originea latină a poporului român.

Ziua Marii Unirii Naţionale şi Ziua de naştere a eroului naţional Badea Carţan, vor fi marcate printr-un program susținut de elevii Școlilor Generale Principesa Maria, George Enescu și ai Colegiului Mihail Cantacuzino din Sinaia, de elevii Școlii Gimnaziale Badea Cârțan din Cârțișoara şi de Cercetaşii României, Centrul Local Peleş Sinaia.

 

  Programulul  evenimentului:

11,00 – 11,30 Slujbă la mormântul lui Badea Cârțan

11,30 – 12,00 Momentul Unirii – Școala George Enescu

12, 00            Hora Unirii – curtea Primăriei Sinaia

12,15 – 13,00 Momente aristice – Centrul Cultural Carmen Sylva

 

Last modified: aprilie 12, 2021

Comments are closed.