Administrație Publică

Orga răsună în Castelul Peleş

iunie 2, 2015

Stagiunea Sunetul Muzicii de la Castelul Peles ediția a V a, eveniment organizat de ExcesMusic și Muzeul Naţional Peleş,  continuă  cu primul Festival de Orgă prilejuit de recenta reconditionare a instrumentului istoric din sala de muzică a castelului.

Recitaluri inedite vor fi susținute de soprana Veronica Anușca și organistul Mihai Murariu, sambata 6 iunie 2015, de la ora 16,  respectiv de violonistul Ladislau Csendes și organistul Remus Henning, duminica7 iunie 2015, de la ora 12.

Orga Castelului Peleș a fost construită in anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanta instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispozitie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale si pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se afla intr-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află intr-o nisă intre două incăperi si poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă si George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lectii de orgă de la organistul, pianistul si compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete in castelul Monrepos la Neuwied.

 

Soprana Veronica Anuşca şi pianistul Mihai Murariu, au început colaborarea cu aproximativ trei ani în urmă, iar de atunci au susţinut numeroase recitaluri şi au fost premiaţi la diverse concursuri de interpretare muzicală, printre care Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Sabin Drăgoi Timişoara (Marele Premiu), Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov (Premiul I), Concursul Internaţional de Interpretare vocală “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu Goangă” martie 2011, desfăşurat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, la care soprana Veronica Anuşca a câştigat locul I, iar Mihai Murariu premiul “Colla Parte” pentru cel mai bun maestru acompaniator.

Cei doi vor interpreta opusuri de: J.S.Bach, Al.Stradella, V.Bellini, J. Pachelbel, W.A.Mozart și G.Rossini.

Organistul Remus Henning între anii 1989-1991 a urmat o specializare în muzica bisericească la Conservatorul Regal de Muzica din Regensburg (Germania). În perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzică din Brașov (sectia orgă, clasa maestrului Hans Eckard Schlandt). In anul 2006 își susține masteratul în Interpretare Organistică la Conservatorul de Muzică din Paris – clasa maestrului Daniel Roth. A concertat în țară și străinătate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franța, Spania, Liban și Elvetia. Este câștigător a numeroase premii: 1992 – premiul I la Concursul de interpretare organistica de la Viena; 1995 – premiul I pentru interpretarea muzicii baroce în München; 2000 – premiul I la Concursul International de Orga Paris; 2002 – premiul de onoare pentru cea mai buna interpretare moderna la Festivalul International de Muzica din Italia; 2006 – premiul de onoare si trofeul „Omul de Aur“ la Festivalul de Orga de la Alma-Ata – Kasakhstan. Din anul 2012, este protagonistul productiei “Orgi istorice din România (5 albume)”, înregistrând deja primele două CD-uri,  cu orgile transilvănene din Cisnădie şi orga istorică de la Castelul Peleş.

Ladislau Csendes este violonist, violist, profesor. În 1990 a fondat împreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul Aperto cu care a susținut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale şi turnee artistice în Germania, Elveţia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. Înregistrările Radio, TV şi CD realizate de ansamblul APERTO au obţinut cronici elogioase din partea presei de specialitate. În anul 2000, ansamblul a obţinut premiul revistei “Actualitatea Muzicală”. Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX, ca: Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe au fost benefice pentru evoluţia formaţiei. Acum patru ani a fost lansat un dublu compact disc – intitulat Aperto 20, iar acum trei ani Duo Aperto a înregistrat un compact disc inedit pe care se regăsesc miniaturi pentru vioară si pian create de Franz Liszt.

În interpretarea violonistului Ladislau Csendes și a organistului Remus Henning veți putea asculta muzică veche transilvăneană, precum și opusuri de: Joseph Soulzer, Charles Bohm, Gaty Zoltan, J.S.Bach și Benedetto Marcelo.

Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută completând un formular pe site-ul http://peles.ro/concertul-sunetul-muzicii-iv-editia-a-v-a/

Programul complet al stagiunii pe:

http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com

 

Parteneri: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul “Oportunităţi la tine acasă”, Radio Romania Cultural, Asociaţia Cultural – Sportivă Pro Valores, Primăria Orașului Sinaia.

Parteneri Media: Radio România Cultural, Port.ro, Onlinegallery.ro, Observator cultural, Calendar evenimente, Agentia de carte, Capital Cultural, Ziarul Metropolis, Bucuresteni.ro, Best Events.Poster Festival de orga_Final

Last modified: iunie 2, 2015

Comments are closed.