Administrație Publică

Comunicat de Presă: Sâmbătă, 6 decembrie Sinaia devine Oraș de Poveste

decembrie 4, 2014

Ziua Sfântului Nicolae va fi sărbătorită la Sinaia prin aprinderea a peste 500 de instalații luminoase de Sărbători, în toată zona centrală a localității. Pentru prima dată după șapte ani, Sinaia va avea lumini noi, adaptate stilului modern al orașului, după finalizarea în proporție de 90% a proiectului de regenerare urbană – Via Sinaia, Design Verde-Deschis. Ziua Sfântului Nicolae va avea în acest an o importanță simbolică deosebită pentru sinăieni, prin sfințirea Crucii Molomoț, un monument care atestă continuitatea vieții spirituale în orașul Sinaia, de peste 500 de ani.

Afis - CopyZiua de 6 decembrie va începe la Sinaia la ora 13.00, în zona istorică a orașului, mai exact în cartierul Furnica. Acolo, în prezența localnicilor, a Primarului Vlad Oprea și consilierilor orașului Sinaia, reprezentanți ai Patriarhiei Române (Precucerincul Protopop Dumitru Costică și Preacuviosul Arhimandrit David Petrovici) și ai Mânăstirii Sinaia vor oficia slujba de sfințire a Crucii Molomoț. Monumentul de piatră, o adevărată legendă a orașului, a fost descoperit într-o curte privată în urmă cu câteva luni. Conform documentației descoperite între timp, Crucea a fost ridicată în anul 1858 în locul primului Schit din orașul Sinaia, Schitul Sfântul Nicoae, ridicat cel mai probabil la sfârșitul secolului al XV-lea. Prima atestare documentară a asezământului monahal datează de la 1581, când Mihnea Vodă îi oferă ca danie două vaduri de moară. Schitul a ars în Razboiul Ruso-Austro-Turc din 1788. Această Cruce este singura dovada materială a existenței vieții monahale în orașul Sinaia de 500 de ani.

Prin Crucea lui Molomoț, Sinaia își revendică încă 100 de ani de istorie. Cu peste un secol înainte de construirea Mânăstirii Sinaia, în 1695, în aceste locuri a fost ridicat acest Schit cu hramul Sfântului Nicolae. Mult timp, această Cruce de pe Molomoț a fost învăluită de mister. Azi, legenda a devenit realitate. Țin să mulțumesc locuitorilor din cartierul Furnica pentru sprijinul dat Primăriei Sinaia în găsirea și relocarea acestei Cruci. Sâmbătă, vom celebra istoria minunată a acestor locuri și vom reda acest monument circuitului turistic și cultural al orașului. Vă aștept să ne fiți alături și mai târziu, în jurul orei 18.00, când Sinaia va deveni cel mai luminat oraș de pe Valea Prahovei. Zăpada, globurile, colindele, vinul fiert și turta dulce vor crea o atmosferă de poveste!” a spus Vlad Oprea, Primarul orașului Sinaia.

Mai multe informații despre povestea Schitului de pe Molomoț puteți găsi aici: https://www.primaria-sinaia.ro/crucea-lui-molomot/

Artificii, vin fiert, turtă dulce, ceai și intrare liberă la patinoar, pentru toată lumea!

afis4La ora 18.00, Sinaia va deveni cel mai luminos oraș de pe Valea Prahovei. Anul acesta, pentru prima dată în istoria localității, au fost montate peste 500 de decorațiuni luminoase de iarnă. Elementul central va fi reprezentat de un brad cu 10.000 de leduri, înalt de 10 metri, care va străluci în centrul orașului. Lista continuă cu 150 de ornamente pentru stâlpi, 27 de traverse luminoase, 90 de copaci cu leduri care vor fi montați în piațetele principale, 119 perdele luminoase și 120 de ghirlande.

Aprinderea luminilor va fi precedată de cuvântul Primarului Vlad Oprea. Momentul va avea loc la intrarea în Parcul Dimitrie Ghica, la ora 18.00. Tot aici vor fi montante corturi unde se vor distribui gratuit 100 de litri de vin fiert, turtă dulce, ceai și 1000 de globuri de Crăciun. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de colinde, cântate de copiii de la școlile sinăiene.

Tot la ora 18.00 se va deschide Patinoarul din Parcul D. Ghica unde, toată seara, intrarea va fi liberă pentru turiști și localnici.

Last modified: aprilie 12, 2021

Comments are closed.